Innan vi börjar

VAD ÄR NJUTNING FÖR DIG?

VAD ÄR NJUTNING? OCH VAD ÄR DIN RELATION TILL ATT NJUTA?


Njutning är en viktig del av vår överlevnadsinstinkt och vår fortplantningsförmåga, de starkaste drivkrafterna för alla djur. Njutning frisätter ett antal hormoner och neuropeptider som är viktiga, inte bara för vårt välbefinnande - utan även för vår allmänna hälsa och vår livslängd.


Förmågan att vara medveten om upplevelser som t.ex. njutning är unik för oss människor. Med vår förmåga att kunna kontemplera över njutning som fenomen och livets förgänglighet, kan vi människor välja att maximera upplevelsen av njutning i livet. Det betyder inte att djur saknar förmågan att söka sig till njutningsfulla upplevelser. Djur låter sig guidas inifrån av ett instinktivt beteende, en förmåga som vi människor också har tillgång till.


Unikt för människan är att vi kan värdera utkomsten av två val och välja det val som inte ger en direkt upplevelse utan kommer med ett löfte av en senare njutning. Vi drivs många gånger av en eventuell framtida njutning som har potential att bli större än den njutning vi tror är möjlig här och nu. 


Njutning är inte en känsla i sig. Njutning kan komma tillsammans med ett brett spektrum av känslor. Det är möjligt att hitta njutning i känslor som sorg, ilska, glädje och till och med i fysisk smärta.


Både modern vetenskap och klassisk filosofi som är ense om att njutning är en av två mycket viktiga komponenter i lycka. Vid sidan av upplevelsen av att leva ett tillfredsställande liv är känslan av njutning det grundläggande skälet till lycka.


Stress, psykisk sjukdom och känslomässigt lidande orsakar anhedoni - eller med andra ord, brist på njutning. Under stress, vid tillstånd av oro eller med fysiska och mentala spänningar kan vi inte uppleva njutning och brist på njutning är ett av de viktigaste symptomen på många psykiska sjukdomar, inklusive depression.





Det finns två vägar till njutning. Vilja och gilla.



Att vilja

Vår vilja drivs av frisläppandet av dopamin i hjärnan. Dopamin är en mycket viktig neuropeptid som ger dig motivation att upprepa ett visst beteende. Dopamin är involverat i processer som att äta, sova och ha sex, men också i prestation.

 

Dopaminfrisättning är en intensiv känsla av njutning och känslan av dopamin är mycket beroendeframkallande. Det ger din kropp ökad muskel ton och den fyller dig med precis rätt mängd energi för att du ska göra det du vill. Detta system drivs av positiva tankar, positiv visualisering och positiva känslor och systemet “vilja” spelar en viktig roll i långsiktiga relationer.


I längre relationer kan du projicera din vilja på din partner och din partner blir då ett ankare till dopaminutsöndring. Man har gjort vetenskapliga experiment där par som varit tillsammans länge fick se ett foto av sin älskade. Partnern som betraktade bilden fick då ett dopaminpåslag. Det betyder att varje gång du ser din partner kommer du att fyllas av en stark motivation och en skön njutningsfull känsla.


Du kan vilja något som du inte gillar, till exempel att gå till ett jobb som du inte tycker om. Du gör det eftersom du föreställer dig allt njutningsfullt du ska göra när du får din lön. Den behagliga föreställningen om vad du kommer att kunna göra med pengarna räcker för att släppa dopamin och motivera dig att vilja att gå till jobbet trots att du inte gillar det.


Många gånger är njutningen i att vilja vara ett inlärt beteende och ett program i ditt nervsystem och din hjärna som får dig att tänka och agera automatiskt som en reaktion på vissa ankare eller triggers i tillvaron.


Att gilla

Njutningen av att gilla är ett resultat av en frisättning av opiater i kroppen. Njutning från att gilla är en direkt upplevelse av en belöning. Det kan vara känslan av att gilla smekningarna på huden under sex, känslan av att vara nöjd efter att ha ätit eller den direkta upplevelsen av behaglig beröring, lugnande ljud och andra sensuella stimuli. Frigörandet av opiater i processen att gilla får dig att uppleva ett stilla och behagligt lugn.


Att gilla spelar en viktig roll i våra sociala relationer. När du inte har kontakt med njutningen av att gilla tenderar du nämligen att dra dig ur sociala sammanhang och att isolera dig.

Eftersom överfokusering på njutningen “VILJA” kan leda till beroende, stress och utbrändhet, är det av stor vikt att kunna sakta ner och ta emot njutningen av att gilla. Känslan du får när du slappnar av och och är närvarande i den faktiska fysiska upplevelsen av t.ex. sex, en god måltid eller ett grymt träningspass.


Med detta sagt kan vi använda upplevelsen av njutning som ett mått på om ditt livs syfte är i linje med din individuella vilja. Du kan låta din njutning vara en guide till sann och livslång lycka även i de tillfällen som livet bjuder på motgångar och smärta. Att lära dig utveckla din förmåga att njuta ger dig samtidigt motivation, kraft och tillfredsställelse med det som är här och nu.


Den högsta njutningen kommer naturligtvis när du kombinerar vilja och gilla.




Ge dig själv en gåva av kärlek.

Den här kursen ger dig tre veckors resa mot ett liv guidat av njutning. Det är tre sköna veckor som väntar dig, en tid som kommer att förändra ditt liv.


Ta del av ett community

Tusentals kvinnor går den här kursen. Du är en del av ett community som går igenom ett sexuellt uppvaknande. Det kan vara skönt att dela med kvinnor som är med som samma sak som du.



Du växer genom självreflexion

Det är de rätta frågorna som får fram de rätta svaren - och du har alla rätta svar på alla ditt livs frågor - inom dig. Ibland kan du behöva ställa nya frågor till dig själv för att växa mentalt och känslomässigt. Under den här kursen blir du guidad in i dig själv med enkla och kraftfulla frågor.




Så här fullföljer du kursen:

  • Du skapar en kraftfull intention och en ritual som befäster din intention med kursen.


  • Du får ett 16 min långt yogapass att göra varje dag. Gör yogan efter din ritual.


  • Avsätt 45 min måndag till fredag för kursen. Varje dag får du en ny övning på mellan 15 - 30 minuter att göra efter ritualen och yogan. Du kan också välja att göra flera övningar på samma gång, eller att gå tillbaka i kursen och repetera övningar som du tyckte var särskilt givande.


  • På lördag är det delning - då vill jag att du avsätter en stund för självreflexion och delar dina insikter, dina svårigheter och dina framgångar med dina medstudenter. Du kommer på så sätt stötta andra i deras process och själv få stöd av andra. På sidan för delning finns möjlighet att publicera en bild av dig själv, jag rekommenderar dig att göra det - du kommer nämligen att se en stor förändring i dina ansiktsdrag efter att ha gjort den här kursen.


  • För gärna dagbok under den här tiden. Du kommer gå igenom ett sexuellt uppvaknande med många nya känslor och tankar. Det kan vara bra att skriva om dessa upplevelser.



LYCKA TILL!

Complete and Continue